Hüppa põhisisu juurde

2004 – Raamatute valgus

2004. a. rahvusvahelise lasteraamatupäeva sõnumi autor on kreeka lastekirjanik Angeliki Varella.
Plakati kujundas kreeka kunstnik Nicholas Andrikopoulos.

Raamatute valgus

Õde-venda mängisid tihti gloobusega. Nad panid selle ikka ja jälle pöörlema ning torkasid siis näpuga kinnisilmi suvalisse punkti gloobusel. Kui see punkt juhtus olema Peking, Madagaskar või Mehhiko, otsisid lapsed riiulitelt raamatuid, mis räägiksid nendest paikadest.

Lastele meeldis väga lugeda ja hilisööni paistis nende aknast tuli.

Raamatute „valgus“ viis lapsed Hiina müürile jalutama, viikingitega ookeani laulu kuulama, Egiptuse püramiidide jalamile elama, eskimotega külmunud järvedele kelgutama, antiiksetele olümpiamängudele võistlema ja vastu võtma õlipuuokstest võidupärga.

Kui lapsed lõpuks uinusid, segunesid nende unenägudes muinasjutud, lood, legendid, paigad, kirjanikud ja raamatukangelased: Aisopos jutustas Eiffeli tornis Šahrazadile valme, Christoph Kolumbus kuulas Tom Sawyeri pajatusi seiklustest Mississipil, Alice reisis Mary Poppinsiga kelgul mööda Imedemaad ja Andersen vestis püramiidi jalamil ämblik Anansile muinasjutte.

Mäng gloobuse ja raamatutega oli väga lõbus ning sellel ei paistnud lõppu olevat. Raamatulehekülgedel said lastest meresõitjad ja maadeuurijad. Raamatute „valguse“ abil vallutasid nad kogu planeedi, elasid erinevates tsivilisatsioonides ja ajastutel, imetlesid nende mitmekesisust. Ühesõnaga, avastasid elu laias maailmas, kaugel väljaspool oma väikest tuba. Nad võisid kõikjale lennata ja reisida ning unistada.

Ja muidugi unustasid nad alati tule põlema!

„Lapsed, millal te ometi magama jääte?!“ hüüdsid isa ja ema. „On juba hilja. Kustutage tuli ära!“

„Me ei saa,“ vastasid lapsed naerdes. „Raamatute valgus ei kustu iialgi.“

Tõlge: Anu Kehman